Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. - Πληροφορίες

Επιλόχειος Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε

δημοσιεύτηκε από admin 04/06/2018 0 σχόλια

Η αλήθεια είναι ότι την επιλόχειο κατάθλιψη την ορίζουμε ως την σκοτεινή πλευρά της εγκυμοσύνης.. 

Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για εμάς τις γυναίκες και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε βλέπουμε συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάσημες και μη γυναίκες να μιλούνε για την εμπειρία τους και να προσπαθούν να κινητοποιήσουν τις άλλες γυναίκες. Να τις κινητοποιήσουν για να δώσουνε μεγαλύτερη βαρύτητα στα συμπτώματα, να τις κινητοποιήσουν για να μην παραμελήσουν τον εαυτό τους.. 
 

 

Νομίζω ότι συχνά ταλαιπωρούμαστε και δεν θέλουμε να παραδεχτούμε πόσο υποφέρουμε, δεν θέλουμε να παραδεχτούμε πόσο βασανιζόμαστε,, πόσο αδύναμες νιώθουμε…. και αφήνουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις διαταραχές στη διάθεσή μας να μας βασανίζουν.. 
Η εγκυμοσύνη είναι μία μαγική περίοδος για τη γυναίκα. Συχνά όμως στη λοχεία, αμφισβητούμε τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας, κλαίμε και νιώθουμε ενοχικά που το κάνουμε και προσπαθούμε να κρύψουμε τα δάκρυά μας ή να το κάνουμε όταν δεν θα μας βλέπει κανένας. 
Πολύ συχνά βλέπω και μιλάω με γυναίκες οι οποίες φοβούνται να αποκτήσουν δεύτερο παιδί για να μην περάσουν συμπτώματα που βίωσαν στην πρώτη τους εγκυμοσύνη.. Συμπτώματα όπως  διαταραχές του συναισθήματος, ενοχές και ντροπή, διαταραχές στη μνήμη, στην συγκέντρωση και στην αντίληψη, εσωστρέφεια, απουσία διάθεσης ενασχόλησης με τον εαυτό τους και τους άλλους, φόβους, έντονα ξεσπάσματα, υστερία, υπερένταση..

 

 

 


Στην επιλόχειο κατάθλιψη νιώθουμε εξουθενωμένες. Είναι μία δύσκολη περίοδος που το παιδί μας εξαρτάται απόλυτα από εμάς, εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν νέο και πολύ απαιτητικό ρόλο, με πολλούς ανθρώπους να εμπλέκονται ή αντίθετα να νιώθουμε μόνοι. Είναι η περίοδος που νιώθουμε πολύ αντιφατικά συναισθήματα.. Αγάπη και φόβο.. Λύπη και ενοχές.. Σκέψεις… Αυτό -αμφισβήτηση.. 
Διαβάζοντας στο διαδίκτυο για γυναίκες που βίωσαν την κατάθλιψη, βρήκα την ανάρτηση μιας γυναίκας, η οποία με πολύ ουσιαστικό τρόπο έγραφε.. 


"…Υπήρξαν πολλά δάκρυα. Δάκρυα απογοήτευσης, δάκρυα λύπης, δάκρυα δυστυχίας. Και όλα αυτά τα δάκρυα προσπαθώ να τα μετατρέψω σε δάκρυα χαράς. Όλα αυτά λόγω της επιλοχείου κατάθλιψης. Αυτό που ζω είναι κυριολεκτικά τραγικό. Είναι μία συνεχής μάχη με τις σκέψεις. Έχω δύο μικρά θαύματα που μου προσφέρουν απερίγραπτη χαρά στη ζωή μου. Και όμως υπάρχουν μέρες που δεν αντέχω τη ζωή μου. Αμφιβάλλω για όλα αυτά που νομίζω ότι ξέρω."

 

 

Η αλήθεια είναι ότι κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Όλα όμως έχουν μία κοινή συνιστώσα.. την αυτό-αμφισβήτηση, το φόβο και τις σκέψεις.
Μιλώντας για την επιλόχειο κατάθλιψη η Μαρία Κορινθίου δήλωσε ότι είχε έντονα ξεσπάσματα σχεδόν καθημερινά , υστερία, φοβίες που δεν είχε, μεγάλο φόβο για την απώλεια, ξαφνικό σκοτείνιασμα και σκέψεις ότι ακόμα σιγοβράζει μέσα της η επιλόχειος κατάθλιψη. 
Εμμονή με το παιδί της, ανησυχία μήπως το πληγώσει, αίσθημα ανεπάρκειας, σκέψη ότι θα έπαιρνε τις χειρότερες αποφάσεις στη ζωή της για την Adele. 
Η Δέσποινα Καμπούρη δήλωσε ότι όταν έγινε μαμά μία μέρα έφυγε από το σπίτι.. έβγαινε βόλτα με το παιδί της και έκλαιγε..
Αίσθημα ντροπής όταν το άκουσε πρώτη φορά, προσπάθεια να το κρύψει και επιδείνωση για την Μπρουκ Σιλντς. 
Ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ζωή της, οδυνηρά εξουθενωτικό, αίσθημα ότι είναι ρομπότ, αδυναμία να νιώσει το παραμικρό συναίσθημα, χωρίς μητρικά ένστικτα, αλλά και ευκαιρία για να ανακαλύψει θέματα τα οποία προϋπήρχαν και η επιλόχειος κατάθλιψη τα έφερε στην επιφάνεια για την Gwyneth Paltrow. Για εκείνην η κατάθλιψη ήταν ένα σοκ, καθώς όταν γεννήθηκε ο γιος της ένιωσε ότι μπήκε σε ένα σκοτεινό μέρος. 
Αδυναμία να κοιμηθεί, ταχυκαρδία, ευάλωτα συναισθήματα που έφταναν μέχρι τον αυτοκτονικό ιδεασμό για την Courtney Cox, που άρχισε να παλεύει με την επιλόχειο κατάθλιψη έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της. 
Αντιφατικά συναισθήματα για την Carnie Wilson η οποία ένιωθε να κατακλύζεται από αγάπη και χαρά και μετά λύπη και φόβο, φόβο ότι θα αποτύχει με το παιδί, σκέψεις ότι μπορεί να πέσει το παιδί ή να του κάνει κακό. 
Για την Lisa Rinna η επιλόχειος κατάθλιψη συνοδεύτηκε με σκέψεις ότι θα κάνει κακό σε όλη της την οικογένεια, σε σημείο που έκρυψε όλα τα μαχαίρια από το σπίτι καθώς κυριαρχούσε μέσα της ο φόβος ότι θα τους βλάψει. 

 

 

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος γεμάτη προσδοκίες για την γυναίκα, προσδοκίες που χτίζονται από τον εαυτό της για τον νέο ρόλο της και από τους άλλους, Οι προσδοκίες όμως γεννούν άγχος, συχνά πιο έντονο από αυτό που μπορούμε να διαχειριστούμε.
Η αλήθεια είναι ότι ο γονεϊκός ρόλος είναι ένας ρόλος ζωής για τον οποίο κανένας μας δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος, καθώς στην πραγματικότητας και εμείς οι ίδιοι κατακτούμε δεξιότητες στην καθημερινότητά μας μαζί με τα παιδιά μας. 
Παρατηρήστε τον εαυτό σας.. Παρατηρήστε τα συμπτώματά σας και μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε βοήθειες που μπορεί να σας παρέχονται. 
Μην φοβηθείτε επίσης να ζητήσετε βοήθεια. Και εάν δεν τα καταφέρνετε μην φοβηθείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο. Η μητρότητα είναι μία μοναδική στιγμή, γεμάτη προκλήσεις, δυσκολίες αλλά και με πολλές λύσεις.. Αρκεί να τις δούμε..


Μην διστάζετε να μας στέλνετε τους προβληματισμούς σας για θέματα που θέλετε να αναλύσουμε και να συζητήσουμε. Περιμένω με ανυπομονησία τις προτάσεις σας στο info@firstimemommy.gr

Θυμηθείτε να δίνετε αξία στον εαυτό σας….Γιατί αν δεν του δώσετε εσείς, δεν θα σας δώσει κανένας την αξία που σας αρμόζει..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, με δύο γραφεία ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας. 
Έχει ολοκληρώσει κύκλο ψυχοθεραπείας στη Διαχείριση των Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Επαγγελματικά ασχολείται με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών τόσο στο αντικείμενο της Ψυχολογίας, όσο και στο αντικείμενο της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων.Είναι επιστημονικός συνεργάτης εταιριών, είναι υπεύθυνη συγγραφής άρθρων για το Γραφείο Διασύνδεσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.Λατρεύει την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την αρθρογραφία. Άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook και στο Linkedin

γράψτε ένα σχόλιο