Τι δείχνει η στολή που διάλεξε το παιδί σας για τον χαρακτήρα του.

Εποχή αποκριάς και τα παιδιά τη λατρεύουν! Από τη στιγμή που αρχίζουν και επικοινωνούν καλά, μετά τα 2 έτη, ας αφήσουμε τα παιδιά να επιλέξουν τη στολή τους από την πληθώρα της αγοράς ή ακόμα καλύτερα, ας φτιάξουμε μαζί τη στολή όπως τη φαντάστηκαν. Είναι σημαντικό να επιλέξει το παιδί αυτό που επιθυμεί να ντυθεί στις απόκριες, εξηγεί ο παιδοψυχίατρος Ιγνάτιος Καφαντάρης. «Ακόμα και εάν διαφωνείτε, κάντε του το χατίρι. Έτσι θα αισθανθεί αποδοχή και θα γεμίσει με θετικά συναισθήματα.

Μπορείτε ακόμα να σκαρφιστείτε για την επιλογή των αξεσουάρ ένα είδος παιχνιδιού μεταξύ σας, να απολαύστε τις αντιδράσεις τους και να περάσετε αξέχαστα όλοι μαζί.» Το καρναβάλι, ούτως ή άλλως, είναι από τη φύση του περίοδος ξεφαντώματος και γλεντιού, με κατάργηση των κανονικών συμβάσεων συμπεριφοράς, οπότε έχετε κάθε δικαίωμα να το ευχαριστηθείτε με την καρδιά σας, προσφέροντας ταυτόχρονα πολύτιμες τρυφερές αναμνήσεις και χαρούμενες εμπειρίες στα παιδιά σας.

Αναζήτηση ρόλων και η σημασία τους 

«Τα παιδιά υποδύονται ρόλους, ήδη από τη νηπιακή τους ηλικία», αναφέρει ο κ. Καφαντάρης. Παίζουν τον γιατρό, τον βασιλιά, τη μαγείρισσα, την πριγκίπισσα ή τον κομάντο. Η μεταμφίεση τις απόκριες τα κάνει ακόμα πιο χαρούμενα και βάζει τη φαντασία τους σε εγρήγορση. Το να επιλέξει ο γιος σας μια στολή πολεμιστή, δεν σημαίνει πως είναι πολεμοχαρής. Έχει την ανάγκη να ενσαρκώσει μέσα από τη μεταμφίεσή του κάτι που δεν μπορεί να κάνει στην καθημερινότητά του. Και αν δεν μπορεί να νικήσει τα μυθικά τέρατα, η στολή του πολεμιστή τού αφήνει την ικανοποίηση πως μπορεί και εκείνος να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από τον μεγάλο αδελφό ή τους γονείς του. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα κορίτσια. Αν η κόρη σας προτιμά να ντυθεί νίντζα αντί για γλυκιά πριγκίπισσα, αφήστε την. Η στολή θα της μεταδώσει τη δύναμη που αισθάνεται πως της λείπει εξαιτίας της μικρής της ηλικίας και θα τη βοηθήσει να εκτονωθεί.

Μην ξεχνάμε πως η έλλειψη δύναμης που τόσο έντονα αισθάνονται τα παιδιά, ξεπερνιέται μέσα από μια μεταμφίεση για λίγες ώρες ή με κάποιες συμβολικές πράξεις στο παιχνίδι τους. «Αν και τις περισσότερες φορές, η επιλογή της στολής δηλώνει απλά τη διάθεση του παιδιού το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορούμε να επισημάνουμε μερικά χαρακτηριστικά που εκφράζουν περισσότερα στοιχεία του χαρακτήρα τους», συμπληρώνει ο κύριος Καφαντάρης.

 

Στολές ευφάνταστες ή λιτές

Οι εντυπωσιακές στολές μπορεί να επιλέγονται από παιδιά συνεσταλμένα, ντροπαλά, που σε άλλες συνθήκες δεν θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Αν το παιδί σας επιλέξει μια στολή με έντονα χρώματα, μάλλον θέλει να εκφράσει αυτές τις ημέρες την ανάγκη του για εξωστρέφεια και χαρά. Πολύ συχνά βλέπουμε, ένα παιδί με έντονη κοινωνικότητα και ανοιχτό χαρακτήρα να επιλέγει μια στολή απλή και λιτή. Με τον τρόπο αυτό θέλει να βιώσει τα αντίθετα στοιχεία τού χαρακτήρα του, και από εκεί που είναι η ψυχή της παρέας να παρακολουθεί τα δρώμενα μπαίνοντας σε έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο.

 

Προδιαγραφές ασφαλείας

Εάν το παιδί σας είναι σχετικά μικρό σε ηλικία, είναι σκόπιμο να προσέξετε ορισμένα σημεία στις αποκριάτικες στολές τους, ώστε να μην διατρέξει τον παραμικρό κίνδυνο για τυχόν ατυχήματα.

♦ Για παιδιά μέχρι 7 ετών προσέξτε να μην υπάρχουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

♦ Μεταξύ 7 και 12 ετών τα κορδόνια γύρω από την κουκούλα και τον λαιμό πρέπει να είναι ελεύθερα.

♦ Φροντίστε οι κόπιτσες και οι παραμάνες να είναι καλά καλυμμένες ανάμεσα στα υφάσματα, ώστε να μην ενοχλούν.

♦ Τα μακριά κρόσσια και οι ασύμμετρες άκρες μπορούν να κάνουν το παιδί να μπλεχτεί γύρω από τα πόδια του, σε αιχμηρές γωνίες ή ακόμα και στο κλείσιμο μιας πόρτας, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται.

♦ Οι μεγάλες και σφιχτές ζώνες, η πολύωρη κάλυψη του κεφαλιού με μια μάσκα ή ακόμα και κάποια βαριά αξεσουάρ δημιουργούν έλλειψη άνεσης και κάνουν τα παιδιά να δυσανασχετούν, χάνοντας τη χαρά του παιχνιδιού.

 

ΠΗΓΗ Womanidol.gr