Τα 8 χαρακτηριστικά του καλού δάσκαλου

«Ο πραγματικά σοφός δάσκαλος δεν είναι αυτός που σε σπρώχνει μέσα στον οίκο της σοφίας, αλλά αυτός που σε οδηγεί στο κατώφλι του μυαλού σου», Χαλίλ Γκιμπράν

Τι μπορεί να κάνει έναν δάσκαλο αγαπητό και αξέχαστο όσα χρόνια κι αν περάσουν στους μαθητές του; Γιατί και εμείς οι γονείς θυμόμαστε με νοσταλγία συγκεκριμένους δασκάλους ή καθηγητές που είχαμε, που κατά πάσα πιθανότητα καθόρισαν τις μετέπειτα επιλογές μας;

Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών σήμερα, μέρα για να θυμηθούμε τις καλούς μας δασκάλους, αλλά και εκείνους τους άλλους, με τη βέργα, και να καταλήξουμε στα χαρακτηριστικά που έχει ένας σωστός εκπαιδευτικός.

Ο καλός δάσκαλος:

1. Έχει εξαιρετική μεταδοτικότητα:

Όσες γνώσεις κι αν έχει, εάν δεν μπορεί να τις μοιραστεί και να τις μεταδώσει στους μαθητές του, δεν μπορεί να λέγεται δάσκαλος.

Εκείνοι που ξέρουν, πράττουν. Εκείνοι που καταλαβαίνουν, διδάσκουν, Αριστοτέλης

2. Ξέρει να ακούει

Δεν αρκεί μόνο να μιλάει όμορφα. Πρέπει να ακούει προσεκτικά τι έχουν να του πουν οι μαθητές του και να χρησιμοποιεί τις απόψεις τους για να χτίσει την επικοινωνία μαζί τους.

3. Έχει βαθιά γνώση και πάθος για το αντικείμενό του

Η γνώση ποτέ δεν σταματά για έναν εκπαιδευτικό. Πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω να μάθει, και αυτό συμβαίνει μόνο όταν έχει αληθινή αγάπη για τη διδασκαλία.

4. Αναπτύσσει δυνατούς δεσμούς με τους μαθητές του

Δεν απευθύνεται μόνο στο μυαλό αλλά και στην καρδιά των παιδιών.

5. Είναι φιλικός και προσιτός

Πώς αλλιώς τα παιδιά θα νιώθουν άνετα να ρωτούν; Πώς θα αγαπήσουν τη γνώση εάν ο εκπαιδευτικός είναι υπερβολικά αυστηρός, δεν σηκώνει πολλά πολλά και κόβει κάθε δίοδο επικοινωνίας;

6. Προετοιμάζει και οργανώνει το μάθημά του

Ο καλός δάσκαλος αφιερώνει απίστευτα πολλές ώρες στο να οργανώσει το μάθημά του, να το προετοιμάσει, να σκεφτεί νέες ιδέες που θα κάνουν τη διαδικασία της μάθησης πιο θελκτική στους μαθητές του.

7. Ενισχύει την ομαδικότητα

Ξέρει πόσο σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά να λειτουργούν ομαδικά, να νοιάζονται για τον διπλανό τους, να συνεργάζονται, να είναι αποδεκτά από την κοινότητα της τάξης τους.

8. Έχει υψηλές προσδοκίες από όλους

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι προσδοκίες του δασκάλου έχουν τεράστια επιρροή στην επίδοση των μαθητών. Οι καλύτεροι δάσκαλοι το ξέρουν για αυτό έχουν προσδοκίες όχι μόνο από τους καλούς μαθητές αλλά από όλους. Ξέρουν ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και περιμένουν από το καθένα να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

ΠΗΓΗ