Πόσο εύκολο είναι για τα βρέφη να νοσήσουν με κορονοϊό ;

Τρία παιδιά έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό στη Βρετανία, αλλά οι ειδικοί στην υγεία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα βρέφη έχουν χαμηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό. Οι γιατροί λένε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά, που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό , είναι πολύ πιο πιθανό να μην έχουν συμπτώματα και δεν πρόκειται να νοσήσουν σοβαρά από τον COVID-19. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι κάνει τα παιδιά λιγότερο ευαίσθητα στον ιό και δεν έχουν, ευτυχώς, αναφερθεί θάνατοι παιδιών από το COVID-19.

Από τις αναφερθείσες περιπτώσεις στην Κίνα, το επίκεντρο του ιού, μόνο το 2,4% των περιπτώσεων εμφανίστηκαν σε παιδιά και μόνο το 0,2% αφορούσε κρίσιμη ασθένεια. Μέχρι σήμερα, η Κίνα έχει καταγράψει περισσότερες από 80.000 περιπτώσεις συνολικά.

Ο καθηγητής Russell Viner του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού του UCL και πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας δήλωσε στο MailOnline: «Αυτό που γνωρίζουμε για τους νέους κοροναϊούς, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, είναι ότι τα παιδιά διατρέχουν πολύ μικρό κίνδυνο μόλυνσης. «Τα παιδιά πιθανώς να κολλήσουν όσο και οι ενήλικες, αλλά τα περισσότερα παιδιά είτε δεν έχουν συμπτώματα είτε έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. Εάν τα παιδιά κολλήσουν τον ιό, τα περισσότερα δεν έχουν συμπτώματα. Τα περισσότερα παιδιά έχουν μόνο ήπιες αντιδράσεις, όπως ένα ελαφρύ πυρετό, κάποιους πόνους και λίγο βήχα. Τα συμπτώματα του COVID-19 στα βρέφη φαίνεται να είναι πιο ήπια από ότι στους ενήλικες. Ωστόσο, τα παιδιά είναι σε θέση να μεταβιβάσουν σε άλλους ανθρώπους τον ιό και να ενεργούν ως μέσο μετάδοσης.

«Πρόκειται για έναν νέο ιό και δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά για το πώς επηρεάζει τα παιδιά ή τις έγκυες γυναίκες», δήλωνει η Unicef.

“Γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας να μολυνθούν από τον ιό, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σχετικά λίγα κρούσματα COVID-19 που αφορούν σε παιδιά». Οι επιστήμονες είναι επί του παρόντος αμφιλεγόμενοι ως προς το γιατί τα παιδιά και οι ενήλικες ανταποκρίνονται διαφορετικά μετά τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό. Έχει βρεθεί ότι ο κίνδυνος θανάτου από το COVID-19 αυξάνεται με την ηλικία ενός ατόμου, όπως και η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων. «Οι ηλικιωμένοι, είναι πιο ευάλωτοι », δήλωσε ο ειδικός της μολυσματικής νόσου Dr David Kimberlin. «Οι πνεύμονες των ηλικιωμένων είναι λιγότερο ευέλικτοι από τους πνεύμονες ενός παιδιού. Απλώς αρρωσταίνουν από διάφορες πνευμονικές ασθένειες. Η εικασία μου είναι ότι τα παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό αυτό αλλά το χειρίζονται καλύτερα επειδή τα σώματά τους είναι πιο ανθεκτικά», δήλωσε στην US News. Κανονικά, τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο να αρρωστήσουν από τους ενήλικες.

Το NHS λέει ότι είναι φυσιολογικό τα παιδιά να αρρωστήσουν, οκτώ ή περισσότερες φορές, με κρυολόγημα, το χρόνο. Οι γιατροί επίσης αναφέρουν ότι είναι πιθανόν τα νεογνά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα από τα μεγαλύτερα βρέφη, καθώς ενδέχεται να μην έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pediatrics, βρέθηκε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον κορονοϊό από εκείνα που γεννήθηκαν φυσιολογικά . Δώδεκα βρέφη που γεννήθηκαν με καισαρική στην πόλη Wuhan δεν είχαν συμπτώματα του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι γεννήθηκαν από μολυσμένες μητέρες, σύμφωνα με επιστήμονες. «Για να αποφευχθούν λοιμώξεις που προκαλούνται από περιγεννητική και μεταγεννητική μετάδοση, οι μαιευτήρες πιστεύουν ότι η καισαρική μπορεί να είναι πιο ασφαλής», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Yalan Liu.

Η ανάλυση του ιού SARS-COV-2 αποκαλύπτει ότι εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων σωματικών υγρών μέσω φτερνίσματος ή βήχα. Ο Dr. Aaron Milstone, παιδίατρος στο Κέντρο Παιδιών του Johns Hopkins στις ΗΠΑ, λέει: «Τα παιδιά εκτίθενται στο COVID-19 όταν ο ιός έρχεται σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα ή τους πνεύμονες. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ένα κοντινό μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται και απελευθερώνει σταγονίδια στον αέρα και πάνω στο πρόσωπο του παιδιού ή σε κοντινές επιφάνειες όπως τραπέζια, φαγητό ή χέρια».

Oι ειδικοί συμβουλεύουν ότι αν και τα παιδιά διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο να πιάσουν τον ιό και να αναπτύξουν συμπτώματα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να πλένουν τα χέρια τους εκτενώς. Σύμφωνα με το CDC, αν ένα παιδί είναι υγιές, δεν υπάρχει ανάγκη να φοράει μάσκα. «Μόνο οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα ασθένειας ή που παρέχουν φροντίδα σε όσους είναι άρρωστοι πρέπει να φορούν μάσκες», δηλώνει το αμερικανικό σώμα. O Dr.Milstone σε άρθρο του, γράφει: «Αν και πολλά ακόμα δεν έχουν κατανοηθεί για τον νέο κοροναϊό, το COVID-19 φαίνεται να έχει λιγότερο σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά από ό, τι για τους ενήλικες, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό .

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η μόλυνση μεταξύ των παιδιών και να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να συνεργαστούν για να μειώσουν τον κίνδυνο. Ο καθηγητής Viner λέει ότι οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι είναι απίθανο τα παιδιά τους να κολλήσουν την ασθένεια, αλλά από την άλλη μπορούν να διαδώσουν την ασθένεια. «Τα παιδιά πρέπει να περιορίζουν την επαφή με τους ηλικιωμένους άνω των 70 και άλλες ευπαθείς ομάδες »

 

Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/