Όταν το παιδί σας αρνείται να φάει: Πώς να το χειριστείτε…

Όταν ο γιος μου ήταν δύο ετών, έκανε μια επική “απεργία” δείπνου. Έφαγε ένα κομματάκι ψωμί με μια “ιδέα” κέτσαπ. Παρ’ολα αυτά ζήτησε σνακ λίγο πριν και λίγο μετά το οικογενειακό γεύμα.

Σας ακούγεται οικείο? Η αρνηση των παιδιών να φάνε ένα κανονικό γεύμα είναι μια ενοχλητική, αλλά και αρκετά συνηθισμένη φάση. Η γρήγορη ανάπτυξη του μωρού σας, μετά την ηλικία των δύο ετών έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, οπότε το παιδί σας δεν είναι τόσο πεινασμένο όσο όταν ήταν μικρότερο.

Τώρα έχει μάθει πια την λέξη "όχι" και τη δύναμη που έχει η αρνηση φαγητού απέναντι στους γονείς του. Είναι επίσης “εξαντλητικό” να είσαι μικρό παιδί. Το δείπνο, στο τέλος μιας πολυάσχολης ημέρας, δεν είναι συνήθως η καλύτερη στιγμή ενός μικρού παιδιού.

Διαβάστε παρακάτω πως να “επιβιώσετε” όταν το παιδί σας αρνείται να φάει:

Περιορίστε τα σνακ.

Τα σνακ πριν το δείπνο μπορούν να σαμποτάρουν το γεύμα εάν το μικρό σας παιδί έρχεται στο τραπέζι ήδη χορτασμένο. Προτιμήστε να του δώσετε κάποιο σνακ τουλάχιστον μία ώρα πριν το δείπνο. Εάν το παιδί σας είναι πολύ κουρασμένο μέχρι την ώρα του δείπνου, μεταφέρετε το γεύμα λίγο νωρίτερα, αν είναι δυνατόν, κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης..

Συμπεριλάβετε τα αγαπημένα του τρόφιμα.

Σερβίρετε ένα δείπνο σε όλους, αλλά βεβαιωθείτε ότι υπάρχει στο τραπέζι και κάτι που το παιδί σας τρώει, ακόμα κι αν είναι μόνο ρύζι ή πατάτες. Εάν το παιδί σας απαιτεί κάτι διαφορετικό, εξηγήστε ότι αυτό έχετε μαγειρέψει και υπενθυμίστε του ότι υπάρχει ρύζι ή πατάτες εάν δεν του αρέσουν τα άλλα τρόφιμα.

Μείνετε ψύχραιμοι.

Μην αφήσετε αυτό που τρώει το μικρό παιδί σας (ή δεν τρώει) να επηρεάσει τη συναισθηματική σας κατάσταση, επειδή η αντίδραση σας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Εάν το παιδί σας δηλώσει ότι δεν θέλει δείπνο, πείτε του ότι δεν πειράζει, αλλά πρέπει να καθίσει με όλη την οικογένεια στο τραπέζι.

Έχετε μια στρατηγική για το δείπνο

Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης σχετικά με αυτό: Αν ένα παιδί δεν θέλει να φάει δείπνο, τότε μη του δώσετε τίποτα μέχρι το επόμενο πρωι.

Εναλλακτικά μπορείτε να του προσφέρετε ένα φλιτζάνι γάλα έτσι ώστε το παιδί σας να μην πάει για ύπνο, εντελώς νηστικό.

Να είστε συνεπής.

Εάν το παιδί σας έχει συνηθίσει να ζητά σοκολατίτσα ή αλλες λιχουδιές κατά τη διάρκεια του δείπνου, αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολες. Μείνετε όμως συνεπείς και το παιδί σας θα προσαρμοστεί.

Πάνω απ 'όλα, μείνετε σταθεροί. . Και να είστε σίγουροι ότι το οικογενειακό δείπνο θα είναι κάποια μέρα μια ευχάριστη εμπειρία για όλους!

Πηγή: https://www.parents.com/