Κορονοϊός: Μπορεί να επηρεαστεί η ψυχολογία των παιδιών από τον «εγκλεισμό»;

Μπορεί άραγε να επηρεαστεί η ψυχολογία των παιδιών μας από τον «εγκλεισμό»;

Τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα σε καταστάσεις, για την ακρίβεια, πολύ πιο εύκολα από όλους μας. Από εσάς εξαρτάται όμως αν θα κάνετε την κατάσταση πιο εύκολη ή δύσκολη, ανάλογα με τη δική σας στάση και αντιμετώπιση. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά έχουν πολύ ευαίσθητες κεραίες και αντιλαμβάνονται αυτό που εσείς ίσως θέλετε να κρύψετε: την ανησυχία σας, τον προβληματισμό σας. Αν τους έχετε μιλήσει όπως προανέφερα και εξηγήσει, τότε δεν θα υπάρξουν σημάδια στην παιδική ψυχή. Αν όμως τα τρομάξετε και τα βάλετε σε κατάσταση πανικού, τότε θα βιώσουν και αυτά συνθήκες κρίσης που είναι πιθανό να τα επηρεάσουν.

Ήδη μέσα από έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, διαπιστώθηκε πως άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα είναι πιθανό να παρουσιάσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες, σύγχυση και θυμό αλλά και να είναι ευάλωτοι και σε άλλα τραυματικά γεγονότα. Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να πυροδοτηθεί από τη αντίδραση στα αγχογόνα ερεθίσματα, το φόβο της μόλυνσης, το στίγμα αν κάποιος έχει ήδη μολυνθεί αλλά και την ανία που βιώνει κάποιος που είχε μάθει να είναι πιο δραστήριος και τώρα χρειάζεται να αλλάξει τις συνήθειές του.

Βέβαια, το ότι μαζεύεται όλη η οικογένεια μαζί, μπορούμε να το θεωρήσουμε θετικό, καθώς υπάρχει στήριξη ανάμεσα στα μέλη της αλλά και συντροφικές στιγμές. Σημαντικό είναι λοιπόν να μην υποκύψετε στην έντονη ανησυχία, σε ακραίες σκέψεις, σε μικροβιοφοβίες – όσο είναι δυνατόν – γιατί αυτή θα είναι η εικόνα που θα περάσετε στο παιδί σας δημιουργώντας του επίσης φοβίες και ψυχικά τραύματα. Δεν πανικοβάλλομαι λοιπόν αλλά μαθαίνω να διαχειρίζομαι την κατάσταση μαζί με τα παιδί μου, όπως είναι και το σλόγκαν των ημερών.

Ακόμα και αν το παιδί σας ή κάποιος άλλος από εσάς έχει ήδη τον ιό, θα του φερθείτε όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που αρρωσταίνει, χωρίς να δραματοποιείτε την κατάσταση. Τέλος, μην ξεχάσετε να βάλετε κανόνες για τις μέρες που τα σχολεία θα είναι κλειστά. Κανόνες που το παιδί θα ακολουθήσει, ώστε όταν όλη αυτή η κατάσταση αντιμετωπιστεί και γυρίσουμε στην καθημερινότητα, το παιδί σας να μην δυσκολευτεί να ενταχθεί παρουσιάζοντας άλλου είδους προβλήματα.

Στους κανόνες αυτούς, εννοείται πως θα εντάξετε και λίγο διάβασμα – ανάλογα την ηλικία του – αλλά και δραστηριότητες άλλου τύπου, αν για παράδειγμα έχετε κήπο, μπορείτε να παίξετε μαζί του έξω με την μπάλα, αν όχι, υπάρχουν παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε μεταξύ σας στο εσωτερικό του σπιτιού, πχ. επιτραπέζια, να κάνετε χειροτεχνίες, ζωγραφική, καραόκε, να φτιάξετε βιντεοταινίες, να ασχοληθείτε με την φωτογραφία, κλπ.

Το πρόγραμμα είναι απαραίτητο, όπως και η χαλάρωση, διαφορετικά, ο «εγκλεισμός» αυτός θα είναι αρκετά βασανιστικός για όλους μέσα στο σπίτι. Προσέξτε επίσης την διατροφή, γιατί εύκολα μπορείτε να κάνετε ατασθαλίες μένοντας μέσα. Αν μάλιστα ασχοληθείτε περισσότερο μαζί τους τώρα που θα είστε και πιο πολλές ώρες μαζί, θα κάνετε αυτόν τον «εγκλεισμό» μία ευχάριστη διαδικασία και θα ωφεληθείτε όλοι σας!

 

Μαρίνα Μόσχα Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

 

ΠΗΓΗ: mothersblog