Γιατί είναι σημαντικό να περνάμε χρόνο με τα παιδιά

Αναζητούμε δραστηριότητες, δημιουργικές ασχολίες, έξυπνα παιχνίδια. Όμως η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος μας είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Διαβάστε παρακάτω πως ευεργετούνται τα παιδιά όταν περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους:

Ενθαρρύνει την επικοινωνία

Όταν περνάς χρόνο με τα παιδιά σου καλλιεργείς ένα περιβάλλον ανοιχτής επικοινωνίας. Η καλή επικοινωνία είναι σημαντική για τα παιδιά ώστε να αισθάνονται άνετα όταν μιλούν για οτιδήποτε. Απλά ρωτώντας το παιδί σας πώς ήταν η μέρα του μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Χτίζει την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Τα παιδιά που περνούν χρόνο με τους γονείς τους που συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί  χτίζουν μια θετική αίσθηση αυτοεκτίμησης. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι εκτιμούνται από τους γονείς τους, αισθάνονται πιο θετικά για τον εαυτό τους. Οι οικογενειακές δραστηριότητες δεν πρέπει να είναι δαπανηρές εκδρομές για να έχουν νόημα, το σημαντικό μέρος είναι απλά να είμαστε μαζί. Θα μπορούσατε να πάτε για ποδήλατο ή να παίξετε ένα παιχνίδι μαζί.

Ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς

Οι οικογένειες που μοιράζονται τις καθημερινές δραστηριότητες μαζί σχηματίζουν ισχυρούς, συναισθηματικούς δεσμούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι οικογένειες που απολαμβάνουν ομαδικές δραστηριότητες μοιράζονται έναν ισχυρότερο συναισθηματικό δεσμό, καθώς και την ικανότητα να προσαρμόζονται καλά σε καταστάσεις ως οικογένεια. Μοιραστείτε τα αγαπημένα σας χόμπι, σπορ, βιβλία, ταινίες ή άλλες αγαπημένες δραστηριότητες.

Αναπτύσσει θετικές συμπεριφορές

Τα παιδιά και οι έφηβοι που περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε επικίνδυνη συμπεριφορά. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Εθισμού και Κατάχρησης ουσιών μέσω του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα, οι έφηβοι που έχουν σπάνια οικογενειακά δείπνα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές, σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πιουν αλκοόλ και ενάμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση  μαριχουάνας. Τα παιδιά που τρώνε συχνά με τις οικογένειές τους συνήθως έχουν βελτιωμένη διατροφική πρόσληψη σε σύγκριση με εκείνα που δεν τρώνε τόσο συχνά με μέλη της οικογένειας.

Μπορεί να βοηθήσει την ακαδημαϊκή απόδοση του παιδιού σας

Αφιερώνοντας χρόνο βοηθώντας τα παιδιά σας με σχολική εργασία ή διαβάζοντας μαζί, ειδικά στα πρώτα τους χρόνια, θα καλλιεργήσει ένα περιβάλλον ώστε να εκτιμήσει τη μελέτη (προσοχή, δεν εννοούμε να το πιέζετε, γιατί υπάρχει κίνδυνος να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα!)μ. Εάν το παιδί σας αισθάνεται άνετα να σας ζητάει βοήθεια για κάποια σχολική εργασία , είναι πιο πιθανό να αποδώσει καλύτερα στα μαθήματα.

Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας, να είναι καλοί φίλοι

Τα παιδιά μαθαίνουν με το παράδειγμα. Εάν δίνετε ένα καλό παράδειγμα  σε αυτά περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν αυτές τις συμπεριφορές και σε άλλες σχέσεις στη ζωή τους. Απλά πράγματα όπως το να παίζετε παιχνίδια μαζί θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν περισσότερα σχετικά με την αλληλεπίδραση με άλλους, καθώς και να τους διδάξουν πράγματα όπως η κοινή χρήση και η καλοσύνη.

Το πιο σημαντικό είναι να  μπορείτε απλά να διασκεδάζετε και να απολαμβάνετε τον χρόνο σας όλοι μαζί!  Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτή την δυνατότητα που σας δίνεται αυτό το διάστημα!

 

Πηγή: https://www.parentingni.org/