Είμαστε νονοί από υποχρέωση ή από αγάπη;

Tο πιο σημαντικό απ’ όλα τα καθήκοντα που θα αναλάβεις ως πνευματικός γονέας είναι η παρουσία σου στις σημαντικές στιγμές της ζωής του παιδιού. Να είσαι εκεί στα πρώτα του βήματα, εκεί στην πρώτη του μέρα στο σχολείο, δίπλα του στο πρώτο του ποίημα ή πολύ αργότερα, η τελετή αποφοίτησης από το Πανεπιστήμιο.

Είναι σημαντικό όταν το παιδί ξεφυλλίζει το άλμπουμ της ζωής του, να είσαι εκεί – γιατί είναι τόσο όμορφο να θυμάται ότι ο νονός και η νονά του βρίσκονταν πάντα πλάι του. Έτσι, μεγαλώνοντας, στις συναντήσεις σας θα μπορείτε να λέτε συχνά «Θυμάσαι τότε που…» – και θα θυμάστε και οι δύο. Αν το καλοσκεφτείτε, ίσως να μην υπάρχει τίποτα πιο ανεκτίμητο από αυτό.

Από τη θεωρία στην πράξη

Ωραία η θεωρία, τι γίνεται όμως στην πράξη; Είμαστε νονοί από υποχρέωση ή από αγάπη; Προκειμένου να αναδειχθεί ο ξεχωριστός τους ρόλος, η PLAYMOBIL Hellas σε συνεργασία με την aboutpeople πραγματοποίησε τον Οκτώβριο έρευνα κοινής γνώμης, σε άτομα ηλικίας 20 έως 50 ετών, πανελλαδικά με ηλεκτρονικές συνεντεύξεις, μέσα από την οποία σκιαγραφείται η στενή σχέση των Ελλήνων με τους νονούς και τις νονές τους και τελικά επισφραγίζεται η πολύτιμη συμβολή τους στην ανατροφή του παιδιού.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας ήταν τα εξής:

Μόνο 4 στους 10 Έλληνες που ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 20-50 είναι νονοί. Από αυτούς, μόνο το 30% έχει βαφτίσει πάνω από ένα παιδί.

Στην ερώτηση: Ποιος ζητάει να βαφτίσει το παιδί; Οι γονείς ή οι ενδιαφερόμενοι νονοί; Το 60% θεωρεί ότι οι γονείς ζητάνε στους νονούς να βαφτίσουν το παιδί τους και μάλιστα με βασικό κριτήριο (74%) τη στενή φιλία.

6 στους 10 νονούς βλέπουν το βαφτιστήρι τους κάθε μήνα!

7 στους 10 είναι κατηγορηματικοί: η κυριότερη υποχρέωση των νονών είναι προσφορά συμβουλών στα πνευματικά τους παιδιά.

Μόνο 25% των νονών θεωρούν την αγορά δώρων βασική υποχρέωση προς τα βαφτιστήρια τους.

7 στους 10 πιστεύουν ότι η σχέση νονών και πνευματικών παιδιών διαρκεί μία ζωή.

Το 44% των νονών νιώθει πολύ δεμένο με τα βαφτιστήρια του.

Στην ερώτηση: Κάθε πότε λαμβάνετε δώρο από τον/τη νονά σας, το 64% όσων ο/η νονός/α τους είναι εν ζωή απάντησαν “ποτέ”, ενώ μόνο ένα 20% δήλωσε ότι παίρνει δώρο δύο φορές τον χρόνο.

 

ΠΗΓΗ: The Mamagers