Εγκυμοσύνη & Κορoνοϊός

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το BOOMMAG.GR

"Οι έγκυες δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού" λέει ο Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας, Ιωάννης Καλογήρου.

Γιατρέ, ποια μέτρα προφύλαξης οφείλει να πάρει μια έγκυος;

Οι έγκυες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής που ισχύουν για όλες τις ομάδες πληθυσμού, χωρίς να κάνουν κάτι πιο εξειδικευμένο. Αυτό σημαίνει πως οι έγκυες:

  • πλένουν καλά και συχνά τα χέρια τους
  • τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής όπως έκαναν ούτως ή άλλως
  • δεν έχουν σωματικές επαφές με τρίτα πρόσωπα (αγκαλιά, φιλί, χειραψία)
  • αποφεύγουν τα μέρη με συνωστισμό
  • αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και σίγουρα τα ταξίδια κυρίως με αεροπλάνο.

 

Τι διαφορετικό πρέπει να κάνουν οι εγκυμονούσες;

Τίποτα! Μία έγκυος δεν κινδυνεύει περισσότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον Η1Ν1 όπου πράγματι οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα κινδυνεύουν περισσότερο. Οι έγκυες δεν κινδυνεύουν από τον κορονοϊό εκτός αν έχουν διαγνωσμένο κάποιο νόσημα από τα παρακάτω: υπέρταση σακχαρώδη διαβήτη καρδιοπάθεια αιματολογικό νόσημα Μπορούν δηλαδή να βγουν βόλτα; Φυσικά! Σε χώρους με οξυγόνο, σε πάρκα και φυσικά να περπατήσουν το απόγευμα στον δρόμο για να εξασκηθούν κιόλας! Όχι άσκοπα ταξίδια, όχι άσκοπες μετακινήσεις, όμως συνεχίζουμε κανονικά το πρόγραμμά μας.

Πρέπει να φοράνε μάσκα;

Όχι, δεν χρειάζεται! Εκτός αν η εγκυμονούσα παρουσιάσει εμπύρετο ασχέτου αιτιολογίας, για παράδειγμα ίωση άλλου τύπου όπως γαστρεντερίτιδα και επομένως θα πρέπει να φορέσει μάσκα για να μην κολλήσει τους οικείους της.

Τι μπορεί να πάθει το έμβρυο;

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, που έχουν γίνει κυρίως στην Κίνα, θεωρητικά το έμβρυο δεν κινδυνεύει. Το μόνο που έχει φανεί μέχρι στιγμής είναι ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολής στο 1ο τρίμηνο και οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό στο 3ο τρίμηνο. Και πάλι όμως, επειδή διεθνώς έχουμε 9-10 έγκυες φορείς του ιού, τα συμπεράσματα αυτά δεν είναι ιατρικώς αποδεδειγμένα. Μάλιστα σε καμία από αυτές τις εγκύους δεν έχει περάσει ο ιός στο έμβρυο, επομένως και εδώ πάλι καθησυχαστικά είναι τα πρώτα δεδομένα.

Τι πρέπει να κάνει μία έγκυος αν έχει κάποια από τα συμπτώματα του κορονοϊού;

Αρχικά θα πρέπει άμεσα να μιλήσει με τον γυναικολόγο της και να αναφέρει τα συμπτώματα γιατί μπορεί μέσα στο κλίμα πανικού που επικρατεί να τα έχει παρερμηνεύσει. Εν συνεχεία θα πρέπει να καλέσει το 1135 για να πάρει οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και να επισκεφθεί το μαιευτήριο αναφοράς, όπου θα μπει σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, προκειμένου να σταλεί δείγμα στο Ινστιτούτο Παστέρ και να διαπιστωθεί αν είναι θετική ή αρνητική στον ιό. Αν είναι θετική στον ιό, θα προχωρήσουν σε διακομιδή στο κέντρο αναφοράς, που είναι το Αττικό και το Θριάσιο Νοσοκομείο για την Αττική. Δεν έχουμε περιστατικό ακόμα -και ελπίζουμε να μην έχουμε- αλλά βάσει οδηγιών φαίνεται πως αν μια έγκυος διαγνωσθεί θετική στον κορονοϊό θα συνεχίσει την περίθαλψή της αλλά και θα γεννήσει σε ένα από αυτά τα νοσοκομεία και όχι στο μαιευτήριο με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο προσωπικός της γυναικολόγος.

Έχετε κάποια σημαντική συμβουλή να μοιραστείτε μαζί μας για τις εγκύους;

Συμβουλεύουμε τις εγκύους να επισκέπτονται τα ιατρεία των γυναικολόγων τους μόνες τους, αποφεύγοντας δηλαδή το συνοδό μέλος, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τη διασπορά του ιού. Ο σύντροφός τους, μπορεί να περιμένει στο αυτοκίνητο και εκείνες να πηγαίνουν στο ιατρείο μόνες τους.

 

Η συνέντευξη δόθηκε στη Μυρτώ Κάζη από το Γυναικολόγο Γιάννη Καλογήρου, ιδρυτή της Woman Clinic Καλογήρου, που εξειδικεύεται στον τομέα Γυναικολογίας & Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.