Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. - Πληροφορίες

Πάσχα στην Ελλάδα: Ήθη και έθιμα με ξεχωριστό χρώμα

δημοσιεύτηκε από admin 13/03/2018 0 σχόλια Προτάσεις,

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μάλιστα σε αρκετά μέρη αναβιώνουν ήθη και έθιμα που δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στην εκκλησία υπάρχει λειτουργία στην οποία εξιστορούνται τα Πάθη του Χριστού. Σημαντικότερες ημέρες είναι η Μεγάλη Τετάρτη και η Μεγάλη Παρασκευή, κατά τις οποίες νηστεύουμε και το λάδι. Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφουμε τα κόκκινα αυγά. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

 

Σημαντικότερα από τα πασχαλινά έθιμα της χώρας μας είναι τα ακόλουθα:

 

Κέρκυρα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά, αλλά και αστεία έθιμα, είναι το έθιμο της Μαστέλας, που αναβιώνει στο κέντρο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι τοποθετούν ένα μισοβάρελο στολισμένο με κορδέλες και μυρτιές και καλούν τους περαστικούς να ρίξουν νομίσματα - για το καλό. Στο τέλος της μέρας, όταν οι καμπάνες της Ανάστασης ηχήσουν, κάποιος πρέπει να βουτήξει μέσα στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.

Ένα ακόμα έθιμο που έχει μακρά ιστορία είναι το σπάσιμο των κανατιών. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 μ.μ., οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό -τους μπότηδες- από τα μπαλκόνια τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες, καθώς το κόκκινο είναι το χρώμα του νησιού.

 

Ζάκυνθος

Στο νησί της Ζακύνθου ο Επιτάφιος γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με ένα πανάρχαιο έθιμο, η περιφορά του Επιταφίου γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου ξεκινά η αναστάσιμη ακολουθία.

 

Ρόδος

Στη Ρόδο, τα παιδιά το Σάββατο του Λαζάρου γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τον «Λάζαρο». Συγκεντρώνουν χρήματα ή αυγά, τα οποία και δίνουν αργότερα στους ιερείς του νησιού. Εκείνη τη μέρα οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα λεγόμενα «Λαζαράκια», πασχαλινά κουλούρια με στριφτό σχήμα.

 

Λεωνίδιο

Το βράδυ της Ανάστασης, οι πιστοί των ενοριών κατασκευάζουν φωτεινά χάρτινα «αερόστατα» τα οποία και αφήνουν να πετάξουν ψηλά στον ουρανό. Πρόκειται για ένα από τα πιο φαντασμαγορικά πασχαλιάτικα έθιμα της χώρας μας.

 

Πάτμος

Στη Χώρα της Πάτμου έχει την τιμητική του το έθιμο του «νιπτήρα». Γίνεται κάθε Μεγάλη Πέμπτη μεσημέρι και οι κάτοικοι του νησιού αναπαριστούν τον Νιπτήρα που τέλεσε ο Ιησούς στους μαθητές του πριν τον Μυστικό Δείπνο.

 

Ύδρα

Στην Ύδρα έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο τη Μεγάλη Παρασκευή. Στη συνοικία Καμίνι, ο Επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του. Ξεχωριστή θέση έχουν και τα πολύχρωμα βαρελότα που φωτίζουν τον ουρανό.

 

Κύθνος

Στην Κύθνο υπάρχει ένα ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο, το έθιμο της «κούνιας». Την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία του χωριού στήνεται μια κούνια στην οποία κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι, και το αντίθετο, δεσμεύεται σε γάμο ενώπιον Θεού και ανθρώπων!

 

Θράκη

Ένα σημαντικό έθιμο της Θράκης είναι το «κάψιμο του Ιούδα». Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, τα παιδιά, αφού φτιάξουν το ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κλαδιά. Θα τα χρησιμοποιήσουν τη Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου, θα τους βάλουν φωτιά και θα «κάψουν» τον Ιούδα.

 

Σύρος

Είναι από τις ελάχιστες γωνιές στον κόσμο όπου Καθολικοί και Ορθόδοξοι γιορτάζουν μαζί το Πάσχα. Τη Μ. Παρασκευή ολόκληρο το νησί βγαίνει από τα σπίτια του και ακολουθεί τους Επιτάφιους που ξεκινούν από κάθε μικρή ή μεγάλη εκκλησία, είτε καθολική είτε ορθόδοξη. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου οι πιστοί μεταφέρουν το «Χριστός Ανέστη» με το Άγιο Φως σε κάθε σπίτι του νησιού και στον λόφο του Ναού της Αναστάσεως γίνεται ένα μοναδικό «γλέντι» με πυροτεχνήματα και βαρελότα.

 

το διαβάσαμε στο nickelodeon

Ετικέτες: πάσχα έθιμα

γράψτε ένα σχόλιο