Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. - Πληροφορίες

Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά…

δημοσιεύτηκε από admin 14/06/2018 0 σχόλια

Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητα όλων των γονέων είναι μία πρόκληση.. Να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε την ταχύτητα  και τους γρήγορους ρυθμούς, να προσπαθήσουμε να έχουμε λίγο χρόνο για μας, να μαγειρέψουμε, να διαχειριστούμε το σπίτι μας, να ξεκουραστούμε για λίγο, να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας, να μιλήσουμε με τους φίλους μας, να κάνουμε τα απαραίτητα ψώνια και να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά, ήρεμα παιδιά.. 

 


Μία ουσιαστική πρόκληση για όλους τους γονείς.. Να μεγαλώσουν ευτυχισμένα, αγαπημένα και ήρεμα παιδιά.. Εφικτός στόχος ή ανέφικτη επιθυμία; 
Στην πραγματικότητα είναι ένας δύσκολος στόχος καθώς πρέπει να συνδυαστεί με όλα τα υπόλοιπα θέλω και τις δικές μας ανάγκες. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αν δεν είμαστε εμείς καλά, δεν μπορούμε ούτε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας ούτε να μεγαλώσουμε στην πραγματικότητα ευτυχισμένα παιδιά…


Ας δούμε όμως μερικές πρακτικές συμβουλές..

 

 

Εάν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά, να αφιερώνετε χρόνο στο κάθε παιδί ξεχωριστά.. Είναι πολύ σημαντικό το κάθε μας παιδί να νιώθει πόσο ξεχωριστό είναι για μας.. Άρα επιλέξτε να κάνετε μία δραστηριότητα μαζί του και να έχετε λίγο χρόνο μόνο για τους δυο σας. 
Ανεξάρτητα από το φόρτο εργασίας σας, στο κλείσιμο της μέρας να αφιερώσετε χρόνο στα παιδιά σας μιλώντας ουσιαστικά μαζί τους.. Ακούστε τα, ρωτήστε τα για την μέρα τους, κινητοποιήστε τα να μοιραστούν εικόνες και στιγμές από την μέρα τους μαζί σας. Σε αυτό όμως που πρέπει να δώσετε βαρύτητα είναι στο ρήμα ακούω… Συχνά στις σχέσεις μας δεν ακούμε ουσιαστικά τους άλλους. Έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε εμείς, με καλή πρόθεση για να διορθώσουμε τα παιδιά μας, τελικά όμως πετυχαίνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.. 
Μιλήστε με τα παιδιά σας και για τη δική σας μέρα. Βοηθήστε τα να δούνε τι κάνετε, μιλήστε τους για τη δουλειά σας, για την καθημερινότητά σας.

 


Να περνάτε ποιοτικές στιγμές με τα παιδιά σας.. Συζητήστε με τα παιδιά σας τι θέλουν να κάνετε τις κοινές σας στιγμές και τα σαββατοκύριακα. Επιλέξτε να κάνετε δραστηριότητες που θέλετε όλοι και στο τέλος της μέρας συζητήστε για όλα όσα κάνατε. Βγάλτε φωτογραφίες και κρατήστε τις στιγμές..
Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να μάθουν να αισθάνονται ευγνωμοσύνη για τις στιγμές που περνάτε και για τις εμπειρίες τους. Όταν τα παιδιά μας εστιάζουν μόνο στα αρνητικά, πρέπει να τα βοηθήσουμε να βλέπουν και τη θετική πλευρά της ζωής. 
Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας είτε με άλλα παιδιά είτε μεταξύ τους.. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μοναδικό. 
Δείξτε τρυφερότητα στα παιδιά σας, δείξτε τα συναισθήματά σας και μιλήστε τους με αγάπη. 

 


Διαχειριστείτε την κούρασή σας και τις μειωμένες ψυχικές σας αντοχές. Τα παιδιά μας θέλουν την απεριόριστη προσοχή μας όταν είμαστε μαζί τους. Βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο και εστιάστε την προσοχή σας σε αυτά. 
Μοιραστείτε στιγμές μαζί τους.. Στιγμές της καθημερινότητας που θα τα κάνουν να νιώσουν ξεχωριστά. Ρωτήστε τα αν θέλουν να σας βοηθήσουν για να φτιάξετε cake ή μπισκότα.. Φτιάξτε τους ταυτόχρονα έναν χυμό και μετατρέψτε την μαγειρική σε παιχνίδι.. 
Να αφιερώσετε ουσιαστικό χρόνο στα παιδιά σας.. Γιατί η ευτυχία είναι στιγμές και την έχουμε όλοι μας ανάγκη….

 


Μην διστάζετε να μας στέλνετε τους προβληματισμούς σας για θέματα που θέλετε να αναλύσουμε και να συζητήσουμε. Περιμένω με ανυπομονησία τις προτάσεις σας στο info@firstimemommy.gr

Θυμηθείτε να δίνετε αξία στον εαυτό σας….Γιατί αν δεν του δώσετε εσείς, δεν θα σας δώσει κανένας την αξία που σας αρμόζει..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, με δύο γραφεία ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας. 
Έχει ολοκληρώσει κύκλο ψυχοθεραπείας στη Διαχείριση των Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Επαγγελματικά ασχολείται με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών τόσο στο αντικείμενο της Ψυχολογίας, όσο και στο αντικείμενο της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων.Είναι επιστημονικός συνεργάτης εταιριών, είναι υπεύθυνη συγγραφής άρθρων για το Γραφείο Διασύνδεσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.Λατρεύει την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την αρθρογραφία. Άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook και στο Linkedin

Ετικέτες: παιδιά ευτυχία

γράψτε ένα σχόλιο