Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. - Πληροφορίες

Από το θηλασμό στη στέρεα τροφή: μια πολύ σημαντική μετάβαση

δημοσιεύτηκε από admin 04/05/2017 0 σχόλια

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και γίνεται πιο δραστήριο το μητρικό γάλα δεν επαρκεί για να καλύψει όλες του τις ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να προστεθούν στη διατροφή του συμπληρωματικές τροφές, δηλαδή ειδικά προετοιμασμένες  ( πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες ) στέρεες τροφές. Οι τροφές αυτές θα το βοηθήσουν να περάσει ομαλά από την περίοδο που λαμβάνει μόνο γάλα στην περίοδο που θα τρώει ότι και η υπόλοιπη οικογένεια.

Η περίοδος της μετάβασης από την αποκλειστική σίτιση με γάλα στην εισαγωγή στερεών τροφών είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί τότε αυξάνεται η εμπειρία και η μάθηση των βρεφών όσον αφορά το φαγητό και την πρόσληψη τροφής. Οι συμπληρωματικές τροφές θα το βοηθήσουν επίσης να αναπτύξει καινούριες κινητικές ικανότητες, όπως η ικανότητα της μάσησης.

 

Ο μητρικός θηλασμός εξακολουθεί να παρέχει στο βρέφος πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και προστατευτικούς παράγοντες για την πρόληψη των λοιμώξεων, γι’ αυτό είναι απαραίτητος ιδιαίτερα όταν το βρέφος είναι άρρωστο. Ιδανικά η εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφών θα πρέπει να γίνεται ενώ το μωρό συνεχίζει να θηλάζει, γιατί έτσι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών. Ο μητρικός θηλασμός περιορίζει την εμφάνιση οξέων και χρόνιων νοσημάτων, γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να ενθαρρύνεται ώστε να διατηρηθεί κανονική ποσότητα γάλακτος.

Οι συμπληρωματικές τροφές δε συνίσταται να εισάγονται στη διατροφή του βρέφους ούτε πρώιμα ούτε καθυστερημένα αλλά όταν αυτό είναι νευρο- αναπτυξιακά έτοιμο. Με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα της ζωής (180 ημέρες ζωής ) τα περισσότερα υγιή τελειόμηνα βρέφη είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την κατανάλωση στερεών τροφών. Στην ηλικία αυτή έχει ωριμάσει αρκετά το πεπτικό σύστημα και κυρίως η ικανότητα πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών της τροφής, καθώς και η νεφρική λειτουργία.

Στόχος είναι η αντικατάσταση των γευμάτων γάλακτος ( εκτός από το πρωινό και βραδινό γεύμα ) με γεύματα στερεών τροφών  ( π.χ. κρεατόσουπα με λαχανικά ). Ξεκινήστε την εισαγωγή των νέων τροφίμων σταδιακά, ξεχωριστά και σε μικρή ποσότητα.

Η σειρά με την οποία εισάγονται τα τρόφιμα στη διατροφή του βρέφους δεν είναι αυστηρά καθορισμένη. Μέχρι το τέλος του 1ου χρόνου της ζωής καλό είναι να έχουν εισαχθεί τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων στη διατροφή του βρέφους.

Φρούτα & Λαχανικά: Συνιστάται να εισαχθούν με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Δημητριακά ( ελεύθερα γλουτένης ): Συνιστάται να εισαχθούν με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα.

Κρέας ( κόκκινο ή και λευκό ): Συνιστάται να εισαχθούν μέχρι το τέλος του 7ου μήνα.

Δημητριακά με γλουτένη: Συνιστάται να εισαχθούν μέχρι το τέλος του 7ου μήνα, ιδανικά ενώ το μωρό συνεχίζει να θηλάζει.

Αυγά & Ψάρια: Συνιστάται να εισαχθούν σταδιακά αφού γίνουν καλά ανεκτά τα παραπάνω τρόφιμα και πριν τη συμπλήρωση του 1ου έτους.

Προτείνεται να δοθεί πρώτα ο κρόκος του αυγού και αργότερα το ασπράδι, καθώς αυτό είναι περισσότερο αλλεργιογόνο.

Αποφεύγετε να δώσετε στο παιδί σας μεγάλα ψάρια που συσσωρεύουν στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα ουσιών που είναι επικίνδυνα για την υγεία ( π.χ. βαρέα μέταλλα και διοξίνες ).

Γιαούρτι & Τυρί: Συνιστάται να εισαχθούν αφού γίνουν καλά ανεκτά τα παραπάνω τρόφιμα και πριν τη συμπλήρωση του 1ου έτους.

Φρέσκο Γάλα: Το φρέσκο μη τροποποιημένο γάλα αγελάδας, κατσίκας ή άλλων ζώων συνίσταται να εισάγεται στη διατροφή του βρέφους μετά τον 12ο μήνα.

Όσπρια: Συνιστάται να εισαχθούν προς το τέλος του 1ου έτους. Αν παρατηρηθεί δυσπεψία δοκιμάστε ξανά μετά από κάποιο διάστημα.

Καλό είναι να αποφεύγονται πριν από τη συμπλήρωση του 1ου χρόνου ζωής τα παρακάτω τρόφιμα & συστατικά:

  • Αλάτι & τρόφιμα που το περιέχουν. Τα νεφρά του μωρού δεν είναι ακόμα ώριμα να το μεταβολίσουν.
  • Ζάχαρη & προϊόντα που την περιέχουν. Είναι σημαντικό να δοθεί στο βρέφος πρώτα η ευκαιρία να δοκιμάσει και να αναπτύξει την αίσθηση άλλων γεύσεων. Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη προκαλούν προβλήματα στα δόντια και η υπερκατανάλωσή τους οδηγεί στην αύξηση του βάρους.
  • Μέλι. Μπορεί να περιέχει σπόρους του βακτηρίου Clostridium Botulinum, που αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα της αλλαντίασης.
  • Τσάι, αφεψήματα & άλλα υγρά εκτός από το μητρικό γάλα και το νερό. Μπορεί να δοθεί νερό βρύσης χωρίς να είναι βρασμένο ή εμφιαλωμένο αν της βρύσης δεν είναι ασφαλές. Το μαύρο τσάι δε συνίσταται λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη. Πολλά αφεψήματα περιέχουν ουσίες με ήπια φαρμακευτική δράση, η ασφάλειά τους δεν είναι τεκμηριωμένη στα βρέφη.

 

 

Γνωρίζετε ότι…

Τα βρέφη γεννιούνται με έμφυτη προτίμηση για τη γλυκιά και ίσως την αλμυρή γεύση και με αποστροφή προς την πικρή και την ξινή γεύση. Ωστόσο, οι προτιμήσεις των βρεφών επηρεάζονται και μπορούν να τροποποιηθούν από το περιβάλλον και τις γευστικές τους εμπειρίες. Επομένως, στη βρεφική ηλικία καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι και να ενθαρρύνεται η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υγιεινές επιλογές τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Δώστε στο μωρό σας να δοκιμάσει ποικιλία γεύσεων καθώς μεγαλώνει. Η ποικιλία βοηθά το βρέφος να αποδεχτεί με μεγαλύτερη ευκολία τροφές με διαφορετικές γεύσεις.

Εμπιστευτείτε το παιδί σας. Αφήστε το να σας καθοδηγήσει σχετικά με την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει, μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού, χωρίς να το πιέζετε να καταναλώσει όλο το φαγητό που έχετε ετοιμάσει.

 

Είναι στη διακριτική σας ευχέρεια να οργανώσετε τα γεύματα του μωρού σας με τον τρόπο που σας διευκολύνει.

Να θυμάστε: Τα βρέφη αντιλαμβάνονται κάθε νέα τροφή ως κάτι ξένο και χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή μέχρι να την αποδεχτούν. Χρειάζονται 8- 10 προσπάθειες για να δεχτεί το βρέφος να καταναλώσει ένα νέο τρόφιμο, ενώ η πραγματική αποδοχή μιας νέας τροφής γίνεται μετά τις 12- 15 εκθέσεις σε αυτήν.

Το διαβάσαμε στο www.faepaidimou.gr 

γράψτε ένα σχόλιο